Forska med AI?


Jag har varit på kurs. Syfet var att vi skulle lära oss mer om att använda AI i vår forskning – såklart med diskussion om problematiska aspekter, begränsningar och etik. Oavsett vad vi tycker om utvecklingen är det ett faktor att AI är här och har en potentiell påverkan på alla områden i samhället – forskning inkluderad. En av AI:s styrkor är att processa text och ur identifiera och presentera efterfrågad information på ett lättillgängligt sätt, just det som många av oss kvalitativa forskare kämpar med varje dag. Här kan AI vara ett värdefullt hjälpmedel, inte minst för att utföra mer automatiska arbetsuppgifter såsom att transkribera ljud till text eller översätta en transkription från ett språk till ett annat. Jag tycker att sådana verktyg ska utnyttjas. Det sparar oändligt mycket tid som går att lägga på mer kvalitativta delar av forskningsprocessen. En annan uppgift som AI är bra på är att identifiera teman i stora mängder material, plocka ut citat eller systematisera innehåll efter en efterfrågad struktur. Också det är bra verktyg, inte minst för att exprimentera med ett matierial i inledningen av ett projekt.

Själv är jag förtjust i NotebookLM, ett verktyg utvecklat av Google som beskrivs som en forskningsassistent – perfekt för den som forskar ensam som jag gör. Där kan jag konversera med material som jag själv valt att ladda upp: material jag vill analysera eller böcker och artiklar som är relevanta för den analys jag vill göra av materialet.

En av NotebookLMs senaste tillägg är att den kan skapa en podcast av PDFer. Perfekt för den litteratur man gärna vill läsa för att få en överblick av, men inte hinner just nu (visst är det fler än jag som hamnar där lite för ofta?). Jag är så imponerad, och lite förskräckt, att ett verktyg som inte kan ”tänka” eller ”analysera” i den bemärkelse vi lägger i ordet kan åstadkomma något så bra och lyssningsvärt. Jag pendlar mellan att utbrista ”Wow, vilken grej!” och skeptiskt skaka på huvudet och fråga ”Var är världen påväg!?!?!”.

Ambivalensen till trots – vilken grej ändå! Jag bad den göra ett podcast-avsnitt som sammanfattar och lyfter fram de viktigaste aspekterna av mina avhandling (som, bör tilläggas, är skriven på svenska). Jag tvekar inte en sekund att dela det, och påstå att den lyckades väl med uppgiften!

Jag önskar er god lyssning!