-
Muslimska skolledaren i Växjö: Ett exempel på den ständiga politiska religionskritikens faktiska konsekvenser?
I ett inlägg i en riksdagsdebatt för strax över fem år sedan så tog den kristdemokratiska riksdagsledamoten Gudrun Brunegård upp de kränkningar som många religiösa elever får utstå som en del av sin skolvardag. Enligt rapporten Unga troende från Sveriges Kristna råd upplever så många som varannan unga kristen kränkningar på grund av sin tro.…
-
Ny artikel: The Burning Qur’an and the Benign Bible
Nu finns den artikel jag har skrivit tillsammans med bibelvetaren Hanna Liljefors om bibelns roll i debatten som följde på koranbränningarna publicerad! Läs den här! (Open access) Det har varit ett roligt samarbete och att skriva tvärvetenskapligt och kombinera de bibelvetenskapliga och religionssociologiska perspektiven har varit givande – och resulterat i en bättre artikel. Den…
-
Religionsbråk i riksdagen
Rubrikerna den senaste veckan har utlovat politiskt “religionsbråk”. Spännande! Vad var det som hände då? Bråket uppstod efter en anklagelse från Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar riktad mot KD-ledaren Ebba Busch, under en partiledardebatt i riksdagen om huruvida abort bör skrivas in i den svenska grundlagen eller ej. Dadgostar refererade till ”reaktionära religiösa krafter” som arbetar mot…
-
Brända koraner och den goda bibeln
Av Hanna Liljefors och Linnea Jensdotter Den 5 november, i skuggan av det amerikanska valet, föll domen mot Rasmus Paludan, den dansk-svenske advokaten och partiledaren som står åtalad för bland annat hets mot folkgrupp. Brottet ska ha skett i samband med hans koranbränningsturné 2022. Till Paludans försvar anfördes att han haft uppsåt att kritisera en…
-
Paludan till fängelse för koranbränningar
Igår dömde Malmö tingsrätt koranbrännaren Rasmus Paludan till fyra månaders fängelse för förolämpning och två fall av hets mot folkgrupp. Paludan har redan meddelat att han kommer överklaga domen, och menar att den endast baserar sig på tolkningar av vad han har sagt och inte på vad han faktiskt sa. I en mening har han…
-
Inget ”God talk” i Sveriges Riksdag
Om mindre än en vecka avgörs det vem som blir ny president i USA, och intresset för amerikansk politik är skyhögt också i Sverige (undertecknad inberäknad). Är det på grund av eller tack vare att det är så mycket som skiljer våra politiska system åt som vi är så intresserade? Jag vet inte! För ganska…
-
Forska med AI?
Jag har varit på kurs. Syfet var att vi skulle lära oss mer om att använda AI i vår forskning – såklart med diskussion om problematiska aspekter, begränsningar och etik. Oavsett vad vi tycker om utvecklingen är det ett faktor att AI är här och har en potentiell påverkan på alla områden i samhället –…
-
Ny artikel: ”Veiling as free choice or coercion: Banal religion, gender equality, and Swedish identity on Instagram”
Våren vad fullpackad av det ena och det andra och sommaren har varit lång, skön och ledig. Både delar har märkts på bloggens ekande tystnad, men nu är det dags för bot och bättring på den fronten. Vad är bättre att börja höstterminen med än en ny publicering? Äntligen är den artikel jag skrivit tillsammans…