Forskarblogg


  • Konferens: National Christianities 2023

    Just  nu är det mycket slutrevideringar av texter som ska iväg på olika håll, men jag har hunnit med att fara till Uppsala och vara med på symposiet National Christianities in the Nordic Region – Past and Present, den 11-12 maj.  Det var ett mycket bra symposium, där forskare från olika discipliner delade med sig…


  • Det är för mycket religion!

    Det jag slås av när jag läser motioner och debattartiklar som handlar om de mer synliga religiösa (muslimska) praktikerna, såsom slöja och böneutrop, är att de ständigt glider fram och tillbaka i sin argumentation. Ofta kan en motion handla om, och yrka på, exempelvis förbud mot slöja i skolan för flickor under en viss ålder.…


  • Svenska kyrkan och den politiska debatten

    Två saker har fått mig att tänka lite extra på Svenska kyrkan och den politiska debatten senaste dagarna. Dels blev jag intervjuad av Anne-Francoise Hivert som är journalist på den franska tidningen Le Monde häromdagen. Hon skulle skriva ett reportage om ärkebiskop emerita Antje Jackelén, som även tog in perspektivet på relationen mellan religion och…


  • ”Antiliberala” argument mot böneutrop från SD – och KD

    Den senaste veckan har böneutropen varit uppe för diskussion med Sverigedemokraterna i fokus, sedan SD i sina sociala medier proklamerat att de anser att böneutropen bör förbjudas. Såhär såg det ut på Sverigedemokraternas Twitter den 7 mars. Samma budskap återfanns samtidigt på både Instagram och Facebook.  Utspelet fick kritik från flera håll. I Dagens Nyheter…


  • Mycket vatten under broarna sedan ”Bokbål i Vetlanda”

    Jag hittade motionen ”Bokbål i Vetlanda” från 2010 i min genomgång av riksdagsmotioner om religion (som jag skrev om här), som jag inte kunde låta bli att fundera lite extra på. Jag måste tillstå att “Bokbål i Vetlanda” är en av de mer fantasieggande titlarna, bakom den hade det kunnat rymmas en hel roman. Så…


  • Religion i riksdagsmotioner

    Det har hänt mycket religionsrelaterat den senaste tiden: koranbränningar, kontroversiella avhandlingar och fortsatt diskussion om Svenska kyrkan och religion i det sekulära Sverige. Mycket kan sägas om alla dessa ämnen, men det får bli en annan dag. Här kommer istället en liten tjuvkik in i det nya projekt jag startade i slutet av förra året.…


  • Kristen nationalism i Sverige – något för de sekulära?

    Jag läste häromdagen Magnus Hagevis lilla essäbok Guds folk – om kristen nationalism i Sverige och USA. Den bidrar med ett viktigt klargörande i diskussionen om religion och politik i Sverige, nämligen att: “I dagens Sverige kan kristen nationalism bäst beskrivas som en icke-fråga.” (s.59). Det lilla korn av svensk kristen nationalism som möjligen är…


  • Religion på kultursidorna: en diskussion om en diskussion

    Det har – av vissa med förvåning – konstaterats att religion har varit ett mer närvarande ämne än vanligt i framförallt kulturdebatten under 2022. Bland annat rapporterade SVT i somras om en “kristen trend i kultursverige” och flera andra medier hakade på. Det som framförallt åsyftas i denna diskussion är inte religion i mer allmänna…


  • Studying Religious Change: Combining Close and Distant Reading in the Field of Sociology of Religion

    Äntligen är min och Linnea Lundgrens artikel om att använda digitala metoder inom religionssociologisk forskning publicerad i Nordic Journal of Religion and Society! Den finns här för läsning (kräver access). I artikeln har vi använt våra respektive avhandlingar som exempel på hur man kan använda digitala metoder, framförallt olika former av så kallade avståndsläsning, för…


  • Disputation: Hebreiska bibeln debatterad

    I fredags var det dags för ännu en disputation i Uppsala. Den här gången var det dags för Hanna Liljefors, numera doktor i Hebreiska bibelns exegetik, som skrivit avhandlingen Hebreiska bibeln debatterad. En receptionskritisk studie av diskurser om ”Gamla testamentet” i svenska dagstidningar 1987-2017. Opponent var Hannah Strømmen, min kollega från CTR, Lunds universitet. I…