-
Jamal El-Haj-historien belyser relevansen av “Banal Religion”
Som del av min postdok har jag och Mia Lövheim ett projekt där vi försöker utveckla det teoretiska begreppet banal religion, hämtat från den större teorin om medialisering av religion. Medialisering av religon handlar, mycket kortfattat, om hur medialiseringen innebär att andra institutioner i samhället – såsom religion och politik – på olika sätt har…
-
Temanummer NJRS: Studying Populism, Religion and Media – a Nordic Perspective
I december publicerades äntligen det temanummer för den vetenskapliga tidskriften Nordic Journal of Religion and Society som jag, tillsammans med professor Johanna Sumiala, Helsingfors universitet, varit gästredaktör för. Nummret berör de nära sammantvinnade relationer som finns mellan religion, populism och medier, med ett särskilt fokus på den nordiska kontexten och dess protestatiskt präglade samhällen. Utöver…
-
Upprop eller inre dialog – olika strategier i biskoparnas svar på Åkessons moské-tal
En av de frågor jag funderar extra på i relation till mitt forskningsprojekt är hur Svenska kyrkan förhåller sig till att religion har blivit en allt mer polariserande och politiserad fråga i svensk politisk debatt. Jag har skrivit om det tidigare (bland annat i det här inlägget), då Växjö stifts biskop Fredrik Modéus kommenterade Tidö-avtalet…
-
Inget nytt under solen när Åkesson vill riva moskéer
Sverigedemokraterna har haft landsdagar och Jimmie Åkesson har hållt tal. Innehållet i talet verkar har chockat många, och rört upp höga debattvågor under den senaste veckan. Men faktum är det Jimmie Åkesson sa i lördags var precis samma sak som har han sagt sedan han blev partiledare. Om det inte är så att Jimmie Åkesson…