-
Religionsbråk i riksdagen
Rubrikerna den senaste veckan har utlovat politiskt “religionsbråk”. Spännande! Vad var det som hände då? Bråket uppstod efter en anklagelse från Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar riktad mot KD-ledaren Ebba Busch, under en partiledardebatt i riksdagen om huruvida abort bör skrivas in i den svenska grundlagen eller ej. Dadgostar refererade till ”reaktionära religiösa krafter” som arbetar mot…
-
Brända koraner och den goda bibeln
Av Hanna Liljefors och Linnea Jensdotter Den 5 november, i skuggan av det amerikanska valet, föll domen mot Rasmus Paludan, den dansk-svenske advokaten och partiledaren som står åtalad för bland annat hets mot folkgrupp. Brottet ska ha skett i samband med hans koranbränningsturné 2022. Till Paludans försvar anfördes att han haft uppsåt att kritisera en…
-
Paludan till fängelse för koranbränningar
Igår dömde Malmö tingsrätt koranbrännaren Rasmus Paludan till fyra månaders fängelse för förolämpning och två fall av hets mot folkgrupp. Paludan har redan meddelat att han kommer överklaga domen, och menar att den endast baserar sig på tolkningar av vad han har sagt och inte på vad han faktiskt sa. I en mening har han…
-
Inget ”God talk” i Sveriges Riksdag
Om mindre än en vecka avgörs det vem som blir ny president i USA, och intresset för amerikansk politik är skyhögt också i Sverige (undertecknad inberäknad). Är det på grund av eller tack vare att det är så mycket som skiljer våra politiska system åt som vi är så intresserade? Jag vet inte! För ganska…
-
Forska med AI?
Jag har varit på kurs. Syfet var att vi skulle lära oss mer om att använda AI i vår forskning – såklart med diskussion om problematiska aspekter, begränsningar och etik. Oavsett vad vi tycker om utvecklingen är det ett faktor att AI är här och har en potentiell påverkan på alla områden i samhället –…
-
Ny artikel: ”Veiling as free choice or coercion: Banal religion, gender equality, and Swedish identity on Instagram”
Våren vad fullpackad av det ena och det andra och sommaren har varit lång, skön och ledig. Både delar har märkts på bloggens ekande tystnad, men nu är det dags för bot och bättring på den fronten. Vad är bättre att börja höstterminen med än en ny publicering? Äntligen är den artikel jag skrivit tillsammans…
-
Kärlek och lite hat när Demirok önskar glad Eid och glad påsk
Det är en tydlig trend som förstärks för varje år: Allt fler i mina social medieflöden önskar glad Eid – även de som inte är praktiserande muslimer. Det kan tolkas på olika sätt: Fler får kunskap och medvetenhet om fler högtider än de traditionellt svenska genom muslimska vänner och arbetskamrater. Fler månar om ett gott…
-
Jamal El-Haj-historien belyser relevansen av “Banal Religion”
Som del av min postdok har jag och Mia Lövheim ett projekt där vi försöker utveckla det teoretiska begreppet banal religion, hämtat från den större teorin om medialisering av religion. Medialisering av religon handlar, mycket kortfattat, om hur medialiseringen innebär att andra institutioner i samhället – såsom religion och politik – på olika sätt har…
-
Temanummer NJRS: Studying Populism, Religion and Media – a Nordic Perspective
I december publicerades äntligen det temanummer för den vetenskapliga tidskriften Nordic Journal of Religion and Society som jag, tillsammans med professor Johanna Sumiala, Helsingfors universitet, varit gästredaktör för. Nummret berör de nära sammantvinnade relationer som finns mellan religion, populism och medier, med ett särskilt fokus på den nordiska kontexten och dess protestatiskt präglade samhällen. Utöver…